Kulturális programok

Kedves Hölgyem Uram!

A Bartók Plusz 2001 óta az Európai Unió és Kelet-Közép-Európa országainak meghatározó operaszemléje, Magyarország egyetlen operafesztiválja, a Bartók-életmű legteljesebb bemutatásával pedig a világ legmeghatározóbb Bartók-fesztiválja. Idén 7 ősbemutatóval, 9 társulat fellépésével, 4 külföldi vendégjátékkal várja az opera szerelmeseit.

3Bartók

Színpadra kerül mindhárom egyfelvonásos, három különböző nézőpontból, három különböző társulat előadásában: A kékszakállú herceg vára a Kolozsvári Magyar Opera, A csodálatos mandarin a Nagyszebeni Balettszínház társulata, A fából faragott királyfi a G.G. Tánc Eger produkciójában látható.

Milyen lesz a 21. század népoperája?

Új szerzők, friss és népszerű operai szemlélet megtalálására tesz kísérletet „A jövő kulcsa” címmel meghirdetett operaíró verseny. A nemzetközi zsűri által kiválasztott darabok közül hármat „felolvasó” operaelőadásként is megismerhet a közönség. A legszebb részletek gálahangversenyen csendülnek fel.

Operaverseny – felolvasó “operaszínház” I.

Operaverseny – felolvasó “operaszínház” II.

Operaverseny – felolvasó “operaszínház” III.

Operaverseny – Gálaműsor

Ősbemutatók

Vajda János két egyfelvonásos operája a Don Perlimplin és a Don Cristobal. Az ikerdarab egy történet két olvasata: az öregedő férfi és a fiatal lány szerelmét mesélik el szomorú és vidám játékként – a debreceni Csokonai Színházzal koprodukcióban.

A Kolozsvári Magyar Opera Orbán György Bűvölet című operáját mutatja be. A történet a dekadens, önpusztító Róma végnapjaiban játszódik, szereplői meghökkentő fejlemények során eszmélnek rá: a szépség és az igazság összefügg.

A „legkortársabb kortárs”, a Bartók Plusz 2013 legfiatalabb szerzője a tizenhét éves Iván Sára. A diáklány a Monarchia hangulatát idézte meg Ez történt Bécsben című opera-operettjében.

Bartókon túl

A „Bartókon túli” zeneművek között különlegesnek ígérkezik a Szovjetunióban évekig betiltott új stílusú opera, a Juno és Avosbemutatója a moszkvai Alekszej Ribnyikov Társulat előadásában.

A darab szerzője, Alekszej Ribnyikov egyúttal a fesztivál idei operaversenyének nemzetközi zsűrijét is vezeti.

A csehországi Liberec színháza Jules Massenet Don Quichotte című operáját hozza Miskolcra. A muzsika színes mozaik, különböző zenei stílusokban vándorló szépség. A történet utazás az érzelmek széles skáláján, a mély melankóliától a feltétel nélküli boldogságig.

Ezrek operája

Törekvésünk, hogy a Bartók Plusz fesztiváli napjait minél többet vallják személyes ünnepüknek. Leghangosabb sikerünket értük el tavaly az Avasi kilátónál bemutatott ingyenes, szabadtéri Tosca előadással, amely a nézők számára utalva az „ezrek operája” néven vonult be a köztudatba.

Az idei folytatás egyértelmű. A Verdiévben a legnépszerűbb operaszerző legnépszerűbb operáját, a Traviátát visszük az utcára – az utca emberét is megszólító népoperaként.

Koncertpromenád

Egyes vélemények szerint a valaha volt legnépszerűbb „komoly”zenei mű a Carmina Burana. A világi dalokból zenekarra, szólóénekesekre és kórusokra írt, mágikus képekből szőtt mű három énekkar együttműködésével kerül színpadra.

A fesztivál idején Promenád koncerteket kínál a Bartók Plusz állandó közreműködő együttese, a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Ingyenes hangversenyeiken közismert nyitányok, keringők, polkák, indulók csendülnek majd föl.