AXE Nyereményjáték

A BTK-HÖK Kulturális pályázatot hirdet!

A kulturális pályázat részletei

Pályázati lehetőség a BTK-HÖK elnöki pozíciójára!

A pályázat részletei

MEGYÜNK!

2014 Shanghai Open University International Students Exchange Program

Click here for further info.

Selfie-Fotópályázat

Tájékoztatóért kattints ide!

Hostess munka az állásbörzén!

Részletes tájékoztatóért kattints ide!

Idén 24. alkalommal kerül megrendezésre a nagy-múltú Szarvasűzők futóverseny. Jelentkezz Te is!

MEN Fesztivál 2013 Aftermovie

Pályázat végzős hallgatók részére

Újvári János diplomadíj-pályázat kiírás

EFOTT Nyereményjáték!

Játssz velünk és hívd meg ismerőseidet, hogy növeld az esélyeid!

A  játékhoz kattints ide!

NE FELEDJÉTEK MÉG MINDIG JÁTSZHATTOK AZ ÉRTÉKES NYEREMÉNYEKÉRT!

Legújabb applikációnk segítségével könnyen megtudhatod, mely szakok passzolnak Hozzád a Miskolci Egyetemen! Próbáld ki most, és részt vehetsz nyereményjátékunkban, ahol értékes ajándékokat sorsolunk ki a felhasználók között!

AZ APPLIKÁCIÓ LINKJE

TÉGED IS VÁR A MISKOLCI EGYETEM!

Vívjuk meg a közhelyharcot, avagy a bölcsészet hasznáról

Mostanában egyre többen bírálják a bölcsészet társadalmi hasznosságát anélkül, hogy kellően átgondolnák, mit is kérdőjeleznek meg. De vajon miért is támadják olyannyira a bölcsészet- és társadalomtudományok területeit manapság? Talán azért, mert nem droidokat nevel, hanem gondolkodó egyedeket, ami rövid távon nem tűnik kifizetődőnek?

Ez sajnos igaz. A bölcsész fő jellemzője, hogy gondolkodni képes, mint A keselyű három napja című filmben a Robert Redford által alakított karakter. Kifejezetten gyakran gondolkodik is. Feszült, ideges korszakokban ez néha veszélyesnek tűnik, de hosszú távon a kiművelt emberfők sokasága inkább felemel egy közösséget, mint megoszt. S ez nem a közbeszédben aktív (értsd: nyüzsgő…) filozófushallgatók politikai akciói szempontjából jelent fenyegetést a társadalom számára, hanem épp ellenkezőleg: a hiányuk olyan mértékben visszaveti az adott kor gazdaságát, amire nem is számítanánk.

A bölcsészet ugyanis értéket teremt – néha termel is, de azt főleg a gyárakban szokták, a bölcsészek pedig a gyártósorok helyett nemcsak a „gyárak udvarában hempergő komondort” látják, hanem a munkájuk közép- és hosszú távú értelmét is. Értéket „termelnek” tehát, méghozzá közvetlenül és áttételesen. Egyfelől a „kreatív iparágak” területén, a szórakoztatóiparban, vagyis a filmek, számítógépes játékok, könyvek, a tájékoztató és véleményformáló kommunikációs eszközök és számtalan más területen. Másfelől pedig ugyanezen termékek igényes fogyasztóiként: látogatják a színházi előadásokat, fenntartják a könyvkiadást, az operaházakat, a művészeti kiállításokat, vagyis „fogyasztják” a kultúrjavakat (amelyek forgalmi adóját a költségvetés mindenkor örömmel nyeli le). A „creative industries” részesedése a fejlett világ nemzeti össztermékében egyre növekszik, egyre több munkahelyet teremt. Ebből a szempontból ma már ez az ágazat fontosabb, mint például a mezőgazdaság.

Nem mintha a filozófia, a történelem, az irodalomtudomány vagy a szociológia rá volna szorulva a GDP-növekedéshez kimutatott hozzájárulásának bizonyítására, mert létezésük indoka nem pusztán a hasznossági elv, azt is leszögezhetjük, hogy ennek ellenére ezek a területek bizony eladható (mert konvertálható) tudást, elégedettebb embert (fogyasztót vagy termelőt, brr…), ezáltal harmonikusabb életeket hoznak létre. A kiegyensúlyozott lelkivilágú emberek konfliktusmentesebb társadalmakat hoznak létre, amelyek jóval „olcsóbb fenntartási költséggel” üzemeltethetők. Az a szép, új világ, amelyben a technikus lenézi a filozófust, rohamléptekkel sodródik a civilizációs összeomlás felé, mert az előbbinek főként praktikus magyarázatai vannak a fizikai világ jelenségeire, míg a másiknak a „fizikán túli” dolgokról is vannak axiómái és levezetései. A bölcsész megnevezés magában hordja a „bölcsesség” szót is – ez a tudás bizonyos szintézisét jelenti, aminek az elérésére törekvőket elítélni botorság.

A bölcsészet mindenekelőtt egy világlátást, egy gondolkodásmódot, egy életformát jelent, s csak aztán a sajátos, képzés szerinti tartalmat. A bölcsészet az érdeklődésre nevel rá, aztán a felébredt kíváncsiság kiváltotta ismeretek elsajátítására, rendszerezésére, értelmezésére késztet. A bölcsész a leginkább alkalmazkodni képes értelmiségi, aki sokrétű ismeretét sokféle módon tudja felhasználni, mégpedig kombináltan. Asszociációs, elemző-, szintetizálóképességei rendkívül kreatívvá teszik, és képes a legmeglepőbb ismeretek ötvözésével állandóan új tudományos, művészeti vagy más, hétköznapibb területeken eredményeket elérni.

Nem, sajnos nem közhely arra hivatkozni, hogy a filológiai stúdiumok milyen mértékben hasznosulnak. Ennek kapcsán ugyanis legtöbben az elsődleges eredményekre gondolnak (idegen nyelvi készségek fejlesztése), holott a különböző nyelveken szöveget olvasni képes bölcsész azokat értelmezni is tudja. A szövegeket – vagyis információkat – elemezni, értelmezni magasabb rendű készség, mint a lábbelifajták megnevezését tudni idegen nyelven. Az információkat rendszerezni, elemezni képes bölcsész és társadalomtudós olyan felismerések birtokába juthat, amelyeket a piaci szféra sokra becsül. Alan Greenspan, az amerikai Fed volt elnöke szerint a jövő gazdasága a koncepció vezérelte gazdaság, amelynek céljait alapvetően nem a mérnökök, még csak nem is a közgazdászok, hanem a bölcsészek és a társadalomtudományok képviselői képesek meghatározni. Az az olcsó bölcsesség, amely szerint azért eszünk, hogy éljünk, és nem fordítva, csak az első lépés. Azt meghatározni, hogy mihez kezdjünk a szabadidőnkkel, vagy milyen céllal vállalkozzunk a megélhetésen túl, abba az irányba mutat, amelyet nemigen lehet forintosítani. A lelkesedést, a cégért, az ügyért való elkötelezettséget, a jó cél szolgálatában hívő önfeláldozó munkavégzést megfizetni nem lehet, és éppígy nem lehet pusztán könyvelői racionalitással pontot tenni arra a kérdésre, hogy miért éri meg bizonyos munkákat végezni, amelyeket hivatásnak szoktunk tekinteni – itt most ne csak a bölcsészeti területekre gondoljunk.

A néhai Edgar Bronfman, a közéleti tevékenységéről ismert kanadai–amerikai nagyvállalkozó egyebek között ezt is hangsúlyozta több megnyilatkozásában. A Zsidó Világkongresszus bölcsész végzettségű egykori vezetője egyébként a bölcsészek adaptációs képességeit, empatikus adottságait, kommunikációs készségeinek fontosságát és általános műveltségét is kiemelten fontosnak tartotta. A bölcsészettel szoros rokonságban álló társadalomtudományok „leértékelése” is meglepő egy olyan világban, ahol a megfelelő ismeretek akár a közösség, akár a magánszemély számára a harmonikus együttélés lehetőségét biztosíthatják egy globalizálódó környezetben.

Meglepő, hogy a bölcsészet kapcsán mindenki a romkocsmákra és a merengésre asszociál. A tíz legkeresettebb magyarországi alapszak között előkelő helyen álló pszichológia is bölcsészettudomány, ahova a legmagasabb pontátlaggal, rendkívül felkészült fiatal emberek nagy számban nyernek felvételt. Ők aztán egyáltalán nem merengenek, és nem lepusztult városi házakban vagy gyorséttermekben szolgálnak fel. Ők rendelnek, és nem ilyen helyeken. Az a közhely, amely szerint egyébként sem találnak munkát, városi legenda. 2013-ban például a Dél-Alföld régióban több mérnök volt a regisztrált munkanélküliek között, mint bölcsész. A bölcsészek legendás alkalmazkodóképessége munkaerő-piaci értékük egyik összetevője. A bölcsészek nélkül a mai magyar társadalom nemhogy csonka lenne, hanem műveletlen és szegény is. A nemzeti tudományokat képviselő magyar nyelv és irodalom vagy a történelem szakok – és a nemzetiségi nyelv és irodalom szakok! – társadalmi hasznossága mindezeken túl a közösségi identitás megőrzésében is megmutatkozik, amelyre kiemelkedő szükség van a jövőben várhatóan felerősödő globalizációs hatások idején.

Ráadásul ezek a bölcsészek hazajönnek, vagy el se mennek. Képzésük olcsóbb is, mint a drága orvosoké, mérnököké. És ők itt maradnak, itt fogyasztanak, itt fizetnek adót, és itt szavaznak. Nem azért, mert hazafiságból elégségesnél jobb eredményt kaptak a mérnöki, informatikai, az élet- vagy természettudományok képviselőivel szemben. Hanem azért, mert számukra a diplomájuk konvertálhatósága és alkalmazkodási képességük lehetővé teszi, hogy hazájukban boldogulni tudjanak az évtizedek óta átmenetinek hitt nehéz időszakokban is. A végzettségükkel külföldön könnyebben elhelyezkedő mérnökökkel szemben a bölcsészek – akik egyébként európai identitásukkal, nyelvi készségeikkel és univerzális műveltségükkel erre ugyanígy képesek és alkalmasak – a magyar nemzeti közösség tartós fennmaradásának biztosítékai. A bölcsészet választása tehát nem alternatíva, hanem parancsoló társadalmi szükséglet.

A szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarának dékánja

HIK nyitva tartás

Tisztelt Hallgatók!

A Hallgatói Információs Központ nyitva tartása a 2013/14-es tanév tavaszi félévétől megváltozott. Mostantól minden nap 9 és 12 óra között találtok meg minket a B/2. épület alagsorában.

Üdvözlettel:

Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzat

A Citromfa politikai műhely e félévi, fixált fórumai:

- Március 5. – Vona Gábor, a Jobbik elnöke
- Március 12. – Schiffer András, az LMP társelnöke
- Március 19. – Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke
Mindegyik esemény a C/2-es épület XXXVI-os (UFO) előadójában kerül megrendezésre.

További fórumok egyeztetés alatt!

Egyetemi Ügyfélszolgálati Központ

Tisztelt Hallgatók!

A félévkezdéssel kapcsolatos tájékoztatót az Egyetemi Ügyfélszolgálati Központ honlapján (http://www.uni-miskolc.hu/euk), illetve az alábbi linken találjátok meg:

Félévkezdési Tájékoztató

Ha bármilyen kérdésetek merülne fel, keressétek a Hallgatói Információs Központ munkatársait!

Üdvözlettel:

Miskolci Egyetem
Bölcsészettudományi Kar
Hallgatói Önkormányzat

A Központi Tanulmányi Szervezet megkezdi működését!

Tisztelt Hallgatók!

2014. február 1-től az egyetemen Központi Tanulmányi Szervezet működik! Ennek keretében bizonyos adminisztrációs ügyeket nem a kari Tanulmányi Osztályon, hanem az Egyetemi Ügyfélszolgálati Központnál (A/1 épület mfsz. 18.) kell majd intézni a továbbiakban.

Ezen felül módosulni fog a hallgatói kérvények leadásának módja is a 2013/14/2 félévtől. Mostantól minden kérelmet (tárgyfelvétel/törlés, passzivizálás, stb) a Neptun elektronikus rendszerén keresztül kell majd rögzíteni. Ennek értelmében megkérünk minden hallgatót, hogy pontosan tartsa be a határidőket, ugyanis annak lejártával a rendszer nem fogja engedni a kérvények leadását.

Ha a hallgatóságnak bármilyen kérdése merülne fel, illetve segítségre van szüksége a megújult adminisztrációval kapcsolatban, továbbra is rendelkezésre állunk minden hétköznap a Hallgatói Információs Központban (B/2. alagsor)!

Üdvözlettel:

Miskolci Egyetem
Bölcsészettudományi Kar
Hallgatói Önkormányzat

SZÖB Információk

Tisztelt Hallgatók!

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a 2013/2014-es tanév tavaszi félévében lehetőségetek van pályázatokat benyújtani Rendszeres szociális ösztöndíjra, Alaptámogatásra, valamint Közösségi ösztöndíjra.

A pályázatokat a SZÖBSYS elektronikus pályázati rendszeren keresztül lehet leadni, az adatlap kitöltésével, illetve a megfelelő igazolások feltöltésével. Ez a felület az alábbi címen érhető el:
www.mehok.uni-miskolc.hu/szobsys

A pályázatok benyújtása 2014. január 31. 12.00 órától 2014. február 19. 24.00 óráig lehetséges.

További információt a pályázatokról a www.mehok.uni-miskolc.hu/tamogatasokhonlapon, illetve a fenti honlapon szerezhettek, illetve a kari SZÖB elnököktől kérhettek.

Miskolc, 2014. január 20.

Miskolci Egyetem
Hallgatói Önkormányzata

Kutatásban való részvételi lehetőség fesztiválajándékokért

Rendszeres fesztiválozó vagy?
Szívesen támogatnád egy fesztivál szervezését?
Ha igen, akkor jelentkezz a fókuszcsoportos kutatásunkba az alábbi linken elérhető rövid kérdőívkitöltésével.

A kérdőív az alábbi linken érhető el:https://docs.google.com/forms/d/10Q09fgVK2JRvjlolE5VJKkwj451Bg049HK9X1si0k7c/viewform

A fókuszcsoportos beszélgetésen résztvevők 5.000 Ft-os fesztivál-ajándékcsomagot kapnak, valamint kisorsolunk közöttük egy heti jegyet az adott fesztiválra.

A fókuszcsoport időpontja december 17-én lesz Miskolcon.

Várjuk a jelentkezésed!

Üdvözlettel,
a szervezők

Cafe Frei Kávéház nyílik a Miskolci Egyetemen!

A Cafe Frei Kávéház vendégei – Magyarországon egyedülálló módon – kézzel szedett, szemenként válogatott és frissen pörkölt ültetvénykávé ritkaságokat élvezhetnek – több, mint 40 féle recept alapján elkészítve.  Mindezt kiegészítik a világ kedvenc cukrász és péksüteményei, szálas teái és borai. 2013. november 5.-én (kedd) reggeltől ezeket a kiváló termékeket már a Miskolci Egyetemen is megkóstolhatjátok. Az Egyetemi Galérián (A/1-es épület magasföldszint) kialakított új kávézó, hétfőtől- péntekig reggel 7-től, este 7 óráig, szombaton reggel 8 órától este 7 óráig lesz nyitva. Frei Tamás kávéházaiban világ körüli útra indulhatunk minden nap! Próbáld ki Te is!

CAFE FREI – A VILÁG KEDVENC KÁVÉI!