Galyas Márk

MFK-HÖK KB Elnöke
Elérhetőség: Telefon: +36-30/776-71-20 Email: mfkkb@uni-miskolc.hu

Általánosságban a Miskolci Egyetem kollégiumairól:

A Miskolci Egyetemen jelenleg 6 db kollégium (Bolyai Kollégiumok, E/1 – 6) található és egy kollégiumként üzemelő hotel (Uni-Hotel).
A kollégiumok egymás mellett helyezkednek el párhuzamosan, egymáshoz képest elcsúsztatva. Az épületek 4 vagy 5 szintesek, és akadálymentesítettek (lifttel, rámpával ellátva). Felszereltséget tekintve az E/2-től az E/6-ig ugyanaz. Kollégiumonként a folyosók egyik oldalán 2 ágyas szobák, a szemben lévő oldalon 3 vagy 4 ágyas szobák vannak. Szintenként van egy konyha, amelyben villanytűzhely van sütővel ellátva, mosogatótálca és egy asztal. A szomszédságában van a vizesblokk, amelyben szintenként 4 WC van, amik koedukáltak (zárhatók). Több mosdókagyló és 3-3 fürdőkabin van a fiúknak illetve a lányoknak. A vizesblokkban kapott helyet az emeletenként 2 db mosógép is. A szobákban egy hűtő, nagyasztal, mikrótartópolc, 2 számítógép asztal, fejenként egy szekrény, szék, parafatábla, ágy, 2x3 részes polcrendszer található. Biztosított és választható a paplan és az ágynemű.
A szobákhoz fejenként egy-egy kulcs tartozik, amit az épület elhagyása előtt le kell adni a portán, érkezéskor pedig felvenni.
Épületenként található egy-egy közösségi helyiség (klubhelyiség).
Az épületekben általában biciklitároló is van. Az épületek körül szabadtéri sütésre, főzésre is van lehetőség (Tűzgyújtási engedély kitöltése szükséges!).
A Műszaki Földtudományi Kar kollégistáinak nagy része az E/5-ös kollégiumban kap elhelyezést, de az Uni-Hotel-ben is vannak férőhelyeink. Természetesen kérés alapján a jelentkező más kollégiumban is helyet kaphat, illetve, amennyiben igényli, évközben át is költözhet. Ehhez az átköltözési /csere kérelmet kell kitölteni.
Természetesen lehetőség van az évközben megürült helyekre is pályázni, üresedés esetén beköltözni. Ehhez az évközi pályázati lapot kell az illetőnek kitöltenie és abban leírtak szerint eljárnia.

Az E/5 kollégium

A kollégium díjszabása:

Államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók részére 9.000 Ft/fő/hó
Részösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatók részére 11.900 Ft/fő/hó
Költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók részére 14.800 Ft/fő/hó

Az E/5-ös kollégium 4 szintes és javarészt a „Bányászok” (a Műszaki Földtudományi Kar hallgatói) a 3.-on, a 2.-on és az 1.-n vannak elhelyezve!
Ebben a kollégiumban 4 és 2 ágyas szobákban kerülnek elhelyezésre a bentlakók. A kollégium előtt elhelyezkedő kültéri főzésre-sütésre alkalmas hely Tűzgyújtási Engedély kitöltése ellenében használható, amelynek érvényesítése a kollégiumi bizottság elnöke és az E/7 épületben, a Biztonságtechnika osztályon való lejelentés után lehetséges!
A kollégiumban diákszervezetek is működnek, ilyenek a Hallgatói Önkormányzat és a Valéta-bizottság.

A kollégiumban való bent tartózkodás

A kollégiumban éjjel-nappali portaszolgálat működik, ami ellenőrzi, hogy csak az ott lakók tartózkodhatnak életvitelszerűen az épületben!
Ha egy hallgató vendéget (rokon, barát, ismerős) fogad, akkor annak napközben egy fényképes igazolványt kell leadni a portán. 23:00-után csak befogadói nyilatkozat kitöltése mellett lehetséges a nem az adott kollégiumban lakó bent tartózkodása.
Ha egy másik Miskolci Egyetemi kollégiumban lakó ember szeretne bent tartózkodni, akkor a kollégiumi kártya és egy befogadói nyilatkozat kitöltése, lepecsételtetése és mindkettő leadása után nyugodtan megteheti azt.
Ha az illető nem kollégista, de tanuló akkor 800 Ft és egy érvényes befogadói nyilatkozat fejében ugyanúgy benntartózkodhat. (Értelemszerűen ilyenkor nincs kollégiumi kártya, így nincs mit leadni!)

Egyéb kikapcsolódási, vásárlási és egyéb lehetőségek:

A E/5 szomszédságában helyezkedik el az E/4 kollégium, amelyben egy „jól felszerelt” konditerem és egy fedett sportpálya található!
A közelben található még az egyetem menzája, ahol 11-től 14/15-ig (Hétfőtől – Szombatig) étkezhetünk. A menza épületében található egy dohánybolt, egy büfé és a Rockwell klub nevű szórakozó egység. További szórakozó hely található még az E/2 kollégium épületében, az úgynevezett E/2 klub (ami nem azonos a kollégiumi klubszobával).
A közelben van még az UFO (Egyetemi körcsarnok), amelyben egy nagyobb sportkomplexum foglal helyet, mellette szabadtéri teniszpályák, kosárlabdapályák, műfüves, betonos kispályák és egy nagy focipálya, amely körül futópálya van. A körcsarnok (UFO) szomszédságában van egy uszoda is.
Az egyetem rendelkezik könyvtárral, könyvesbolttal, 2 papírüzlettel, számos helyen lehet nyomtatni, fénymásolni.
Az E/4-es kollégiumban működik a 91. Sz. Háziorvosi Rendelő és Fogászat.
A 15. Sz. Posta is az Egyetem területén helyezkedik el.
Az Uni-Hotel épületében további lehetőség nyílik konditerem, szolárium, szauna használatára is.

Néhány gondolat a Kollégiumi Bizottságról:

A Kollégiumi Bizottság (KB) feladatai közé tartozik a megadott férőhelyek, megfelelő módón való feltöltése, a beérkezett pályázatok elbírálása, rangsorolása különböző – első sorban szociális - szempontok szerint, az esetleges kérdések megválaszolása, a kérések lehetőség szerinti és ésszerű teljesítése illetve a felmerülő fegyelmi estek elbírálása és jelentése az igazgatóság felé. A Műszaki Földtudományi Karon az 5 évfolyam képviselő és az elnök alkotja a Kollégiumi Bizottságot.

Általános:
Tarts be az alapvető etikai normákat és a jó ízlés szabályait! (Még ha a másik út néha könnyebbnek is tűnik.)
Tiszteld diák- és embertársaidat! (Nem biztos, hogy rajtad kívül mindenki más egy agyatlan lény!)
A másik diák is csak „diák. Ne fosztd ki őt! (S mást sem.)

Hagyományainkhoz általánosan: Légy hű diákhagyományaink szellemiségéhez!
Tartsd magad a „balek Tízparancsolat” pontjaihoz!
Tartsd be az egyenruhákkal, nótákkal, az ünnepi és szakestélyes viselkedési szokásokkal kapcsolatos szabályokat!
Ismerd meg a hagyományrendszer elemeit!
Munkálkodj örökségünk éltetésén!

Ivászat:
A diákhagyományok ápolása nem merül ki a féktelen vedelésben!
Ivászatkor tartsd magad a tradicionális sör- és borkultúra ivási szokásaihoz. (Nem kell feltétlen állattá válni.)
Nem szükséges megpróbálni már az első héten „leinni” a Firmákat. (Néhány év csendes gyakorlás után talán majd menni fog már.)

Nótázás:
A nótázás nem egyenlő a részeges, eszeveszett és trágár üvöltözéssel!
Tanulj meg minél több Burschnótát!
Hagyj másokat is szóhoz jutni, bizonyára neki is van kedvenc nótája!
Reálisan próbáld felmérni nótatudásod és énekesi képességeid! Nem biztos, hogy – önjelöltként – te vagy a legjobb „Cantus”!
Ne feledd: gyakorlat teszi a mestert!

Köszönés:
Ne várd meg, míg a felsőbb évesek, tanárok rád köszönnek, légy te az első! (Sőt még a takarító nénik is megérdemelnek ennyit!)
Az ismerős arcokat az egyetem falain kívül is „észreveheted”!
Használd a hagyományos „Jó Szerencsét!” köszönést!
Mindig köszönj az egyenruhát viselőknek!

Ami közös:
Ami közös, az nem azt jelenti, hogy senkié sem (s főleg nem azt, hogy csak a tiéd), ezért vigyázz a közös tulajdonra!
A szórakozás és a felhőtlen jókedv nem jelenti azt, hogy ennek a kedvéért törni-zúzni kell a környezetünkben lévő tárgyakat!
Óvjuk, se ne rongáljuk a természet – közte az Egyetemi park – szépségeit! (A csemetefák nem kiirtandó ellenséges objektumok!)
A szemét – még a kollégiumban is – a szemetesbe való. (s nem a koli melletti füves terület az!)
Használjuk kulturáltan a toaletteket! (Mindenfajta „könnyítésre”. Ha már nem találtunk „bele”, akkor vegyük a fáradtságot, hogy feltakarítsuk!)

Te, a diák:
Fontos, hogy mások előtt és az egyetem falain kívül is mindig becsülettel képviseld az Alma Mater-t és a diákhagyományainkat. Állj ki érettük! A sok mulatozás mellett, azért tanulni is maradjon időd! Elvégre az egyetemre alapvetően a diploma megszerzése miatt jöttél.
Lehetnek bizonyos kérdéses elemek diákhagyományunk rendszerében, miket az egyes diákok különbözőképpen értelmezhetnek. Nem biztos, hogy a tied az egyedüli mérvadó! (Semmiképp sem kell ezt a másikba erőszakkal „beleverni”.)
Sose feledd Selmecet!

Hasznos linkek:
A kollégium honlapja: http://kollegium.uni-miskolc.hu/
A Miskolci Egyetem honlapja: http://www.uni-miskolc.hu/public/
ME-HÖK honlapja: http://www.mehok.uni-miskolc.hu/
Uni-Hotel honlapja: http://www.uni-hotel.hu/hu/

Formanyomtatványok linkjei:
rendezvény kérelem
átköltözési kérelem
befogadó nyilatkozat kollégisták részére
befogadó nyilatkozat nem kollégisták részére
csere kérelem
évközi pályázati lap
vendégnévsor
Kollégiumi bentlakási szerződés – Lemondó nyilatkozat
Tűzgyújtási kérelem

Gyislér Tölgy
tollából...