7+1 Tipp tanuláshoz, hogy sikeres legyen a vizsgaidőszak!

Vizsgaidőszak… Csak néhány hétig tart, de nagyon sokszor éveknek tűnik. A legtöbb egyetemista rémálma. Oda a karácsony, és a korai nyaralások. Ilyenkor mindent megteszünk azért, hogy csak tanulni ne kelljen. Pont ilyenkor jön ránk a takarítási kényszer, többször megpróbáljuk letekerni a Facebookot a legaljára, újabb sorozatok után nézünk, felfedezzük az Instagram legjobb mémjeit és kedvet kapunk DIY ötleteket keresgélni a Pinteresten. Ne… Ne tedd… Ne most! Vegyél erőt magadon, ÜLJ LE ÉS TANULJ!

Ehhez szeretnék most pár ötletet adni, ami segíthet abban, hogy motivált legyél a tanuláshoz, és biztosan felkészülj a vizsgákra.

-TEREMTSD MEG A TANULÁSHOZ MEGFELELŐ KÖRNYEZETET
Miután felkeltél reggel, igen REGGEL, mert ha egész nap csak heverészel abból nem lesz tanulás, szóval miután felkeltél ne az legyen az első dolgod, hogy neki ülsz tanulni. Szellőztess a szobában, a friss levegő segít a gondolkodásban. Mosakodj meg öltözz fel kényelmes ruhába és a legfontosabb, hogy tegyél rendet! Hidd el jól fog esni egy olyan környezetben tanulni, ahol már tényleg csak erre kell koncentrálnod és nem tereli el a csoki papír és a szétdobált ruhák a figyelmed. Használd ki a vizsgaidőszakos takarítási kényszert még tanulás előtt!

-OSZD BE AZ IDŐDET!

Az időbeosztás nagyon fontos, de ehhez önmagunkhoz is szigorúnak kell lennünk. Gyűjtsük össze, hogy a jövőben milyen projekteknek kell elkészülniük és milyen vizsgák várnak ránk. LEGYEN MEG MINDENHEZ A TANULANDÓ ANYAG! Legyen egy pontos menetrendünk, hogy mikor tanulunk, mikor pihenünk, és mikor van más programunk. Ezek fontosak, hogy sikeres vizsgát tegyünk. Tartsd magad a leírt tervekhez! NE ADD FEL! KITARTÁST!

-SZÍNEK, JELÖLÉSEK, RAJZOK

Nos, a tanulás egy olyan dolog, amit nem mindenki szeret és mindenki máshogy csinál, más bevált trükkjei vannak. Főleg akkor, ha egy olyan anyagról kell tanulnunk, ami a legkevésbé sem kelti fel az érdeklődésünket. Ilyenkor ajánlatos aláhúzni színes szövegkiemelővel a fontos információkat, bekarikázni az évszámokat, a kulcsszavakat kijegyzetelni, gondolattérképet készíteni és vázlatot írni. Ezek mind segíthetnek a tanulásban.

-KÖZÖS TANULÁS

Ez is egyén függő. Van, aki egyedül szeret tanulni, de ha neked segít, hogy megbeszélitek a tananyagot, akkor csak hajrá! A hangos tanulás, egymás kikérdezése és a tananyag összefoglalása szavakban sok mindenkinek segít a tanulásban. DE VIGYÁZZ! Csak akkor tanuljatok együtt, ha ténylegesen arra koncentráltok, motiváljátok és segítitek egymást. Ha előkerül a Jäger és a sör, abból bukfenc lesz… és ez most nem a lépcsőről lefelé.

-JUTALMAZD MAGAD

Ezt aztán lehet kicsiben és nagyban is csinálni. Ha egy nagyobb anyagot több kis részre osztasz, egy-egy befejezett rész után nyugodtan igyál egy kávét vagy nasizz picit. De ne menj messzire, hisz vár még rád sok tanulnivaló. Ha pedig egy sikeres vizsgádon vagy túl, üljetek be valahova a haverokkal egyetek egy jót, beszéljétek ki a vizsgát, így megkönnyebbülve és újult erővel tudsz foglalkozni a további terveiddel.

-PIHENJ

Fontos, hogy a tanulásunkba beiktassunk egy kis szünetet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nekiállunk megnézni a MARVEL univerzum összes filmjét, vagy kipörgetjük „gyorsan” a Trónok Harca összest. A legjobb, ha készítünk egy gyors és finom kaját, sétálunk egyet a friss levegőn, ha van házi kedvencünk, akkor szentelünk neki egy kis időt hisz ezek, mind felfrissülést és kikapcsolódást nyújtanak a tanulásban.

-EVÉS ÉS MOZGÁS

Legyen a környezetünkben megfelelő mennyiségű rágcsa és folyadék. Ne kelljen minden alkalommal megszakítanunk a tanulás folyamatát azzal, hogy kimegyünk inni vagy nasizni. Természetesen ez nem elég egész napra. Fontos, hogy a napi fő étkezéseink kiadósak legyenek. DE VIGYÁZZ! Ha későn vacsorázol és teletömöd a pocakod, akkor hamar elálmosodsz és lőttek az esti tanulásnak. Nekem sokat segít, ha tanulás és gyakorlás közben tornázok és átmozgatom magam. Egész üdítő érzés, ha a sok ülés után végre újra átjárja a vér és az oxigén az egész tested.

-ZENE ÉS ILLATOK

Sokan tanulás mellé zenét hallgatnak. Ez sokszor jó és segít a koncentrálásban. Én azt ajánlom, hogy olyan zenét válasszunk, ami nem tereli el a figyelmünket. Az olyan zenék, amiben nincs szöveg, és nincsenek kiemelkedő részek sokkal jobbak tanuláshoz, mint amiben vannak. Észre sem vesszük, és máris együtt nyomjuk a „Highway to Hellt”, vagy bármelyik kedvenc dalunkat az előadóval, aztán másnap vizsgára menet érezzük majd úgy, hogy ez az az út, ami most a „pokolba” visz minket. Érdekességként az illatokról csak annyit, hogy egy illatgyertya vagy a kezünkön egy kellemes illatú kézkrém stimulálja az agyat, ami frissen tart és segíthet a tanulásban. Próbáljátok ki! 😉

Zene, tanuláshoz:

Szerző: Kiss Tamás  – ME-HÖK Kommunikációs Csoport