Állásbörze

Miskolci Egyetemi Állásbörze

Időpont: 2014. április 2-án (szerda) 10-16 óráig
Helyszín: Miskolci Egyetem, díszaula és előcsarnok

Ahogy a munka világába történő belépésre se elég végzősként gondolni, az álláskeresést sem a végzést követően célszerű elkezdeni.

A frissdiplomások komoly versenyhelyzetben vannak az első állás megszerzésekor, emiatt fontos, hogy minden lehetőséget kihasználj a tudatos karriertervezéshez. Ehhez a Diák Iroda szeretne segítséget nyújtani Neked tanácsadások, workshopok, tréningek, cégprezentációk szervezésével, állás- és szakmai gyakorlati lehetőségek folyamatos közzétételével az alumni.uni-miskolc.hu portálon, és nem utolsó sorban az állásbörze és szakmai gyakorlati börze szervezésével is.

Az állásbörze alkalmat nyújt a cégek és állásajánlataik megismerésére. A börzék egyik nagy előnye, hogy személyesen is megismerkedhetsz a cégek kiválasztásért felelős szakembereivel, akiktől részletes információkat kaphatsz a friss diplomások iránti keresletről és arról, hogy mire is számíts a felvételi eljárás során. Azt is megtudhatod, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenned ahhoz, hogy egy adott cégnél dolgozhass. Sokat számít, hogy az érdeklődőket „nem dobják be egyből a mélyvízbe”, hanem hasznos tanácsokkal látják el a felkészüléshez. Azt tanácsoljuk, hogy ha tudod, használd ki az állásbörzék nyújtotta első kapcsolatteremtési lehetőségeket, mert azok sok önbizalmat tudnak adni.

Az érdeklődők ne arra számítsanak, hogy aláírt munkaszerződéssel távozhatnak, általában a kiállítóknál leadott önéletrajzok alapján a cégek később válogatnak. A standoknál folytatott beszélgetés során tett jó benyomás azonban befolyásolhat egy későbbi interjút, így sokat javíthat egy állás megszerzésének esélyén. Jó, ha tisztában vagy azzal is, hogy a frissdiplomások általában a ranglétra alján kezdhetik karrierjüket, hogy megismerhessék a céget és annak folyamatait.

Feltétlenül hozd magaddal megfelelő példányszámban az önéletrajzodat, amit a felkeresendő standoknál hagyhatsz!

Ebben az évben a börzén 62 standon 67 kiállító lesz jelen, ebből 65 állásajánlatokat kínáló, közvetítő cég, szervezet és 2 további partner. A Miskolci Egyetemi Állásbörze ezzel a legnagyobb vidéki állásbörzének számít. A meghirdetett pozíciók 31,48%-a az Észak-Magyarországi Régióban, 25,93%-a Budapesten, 12,96%-a az Észak-Alföldi Régióban, 11,11%-a a Közép-Dunántúli Régióban van.

A kiállítók átlagosan 25 diplomásnak kínálnak állást, ebből 10-et frissdiplomások számára. A legtöbb ajánlat az idén a gépészmérnököknek, közgazdászoknak, villamosmérnököknek, informatikusoknak szól. A résztvevő cégek kifejezetten keresnek műszaki menedzsert, minőségbiztosítási mérnököt, logisztikust, olaj- és gázmérnököt vagy más műszaki, mérnöki végzettségűeket is. Aki nem ilyen végzettséggel rendelkezik, annak is érdemes kilátogatni a börzére és jelentkezni, mert több cég keres bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársakat. Az idén is jelen lesz 4 személyzeti tanácsadó, közvetítő cég, akik adatbázisába be lehet kerülni. A tanári és tanítói állásadatbázis standnál az országos tanári és tanítói álláslehetőségekről érdeklődhetnek a látogatók.

Előnyben vannak, akik tudnak önállóan és csapatban dolgozni, legalább felhasználói szintű számítógépes ismeretekkel rendelkeznek, mobilisak és legalább közép vagy tárgyalási szinten beszélnek 1-2 idegen nyelvet. A tavalyi kiállítók körében végzett felmérés szerint a frissdiplomások felvételénél a legfontosabb kompetenciák a megbízhatóság, a motiváltság, a pontosság, a felelősségtudat, az agilitás és a vállalat iránti elkötelezettség voltak.

Tekintettel arra, hogy a későbbi sikeres elhelyezkedés kulcsa a tudatos karriertervezés, erősen ajánlott a részvétel az alsóbb éveseknek is. Az alsóbb évesek számára a cégek többsége felajánlja a szakmai gyakorlaton való részvétel és a diplomamunka-írás lehetőségét, de jó néhány cégnél ösztöndíjra is pályázhatnak a Miskolci Egyetem hallgatói. Nem elég végzősként megjelenni egy-egy ilyen eseményen, már most gondolni kell a jövőre, megismerni a cégek által támasztott követelményeket! Célszerű lehet akár féléves gyakorlatot is tölteni az adott cégnél, ahol később dolgozni szeretnél. Ennyi idő alatt valódi feladatokat kaphatnak a gyakornokok, ahol lehetősége van a cégnek őket megismerni, és ha beválnak, akár testhezálló pozíciót is kínálhatnak nekik. Hasznos lehet a gyakorlat és a diplomamunka írás összekötése is.

Az Állásbörze mellett az idén is megrendezzük „A Miskolci Egyetem működési folyamatainak megújítása, komplex hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztésre alapozva” című TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0016. jelű projekt fenntartása keretében a Szakmai Gyakorlati Börzét. A kezdeményezés célja az alsóbb évesek orientálása olyan szakmai gyakorlat megszerzésében, amely elhelyezkedésüket nagymértékben segítheti. A Szakmai Gyakorlati Börzén a hallgatóknak szóló szakmai gyakorlati lehetőségeket kínáló, közvetítő és azokat személyesen bemutató cégek, szervezetek jelennek meg.

Az Állásbörze Kalauzban – amely a rendezvény helyszínén az információs pultnál és a kiadványosztóknál lesz elérhető – természetesen valamennyi résztvevőről találhatsz részletes információkat.

A rendezvénnyel kapcsolatos részletes információk a www.uni-miskolc.hu/allasborze honlapon is megtalálhatók.

Idén is lehetőség lesz életpálya tanácsadáson, életvezetési, személyiségfejlesztési, pályaorientációs és karrier tanácsadásokon, illetve angol és magyar nyelvű próbainterjún való részvételre. Emellett az érdeklődők 7 cég cégprezentációját hallgathatják meg. A kiállítókat bemutató Állásbörze Kalauz mellett még további 2 karrier témájú kiadvánnyal is gazdagodhatnak a rendezvényre látogatók.

Térítésmentes kiadványok a börzén: Állásbörze Kalauz, ÁllásStart, Karrier Plusz.

További információ:

Név: Hugli Emese

Tel: 46/565-368; egy. mellék: 29-54

E-mail: diakinfo@uni-miskolc.hu

Web: http://www.uni-miskolc.hu/allasborze